Programowanie kluczyka do ustawień fotela

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • slawekj74
    Classic
    S_OCP Member
    • 2008
    • 8

Gdyby bledy byly z jakiegos bardziej sensownego urzadzenia diagnostycznego dla aut z grupy VAG, to pewnie byloby latwiej.

P2453 - dotyczy filtra DPF
    - Faulty diesel particulate filter pressure sensor
    - Diesel particulate filter pressure sensor harness is open or shorted
    - Diesel particulate filter pressure sensor circuit poor electrical connection
    - Corrosion or poor mating terminals and wiring
    - Leaks in the diesel particulate filter pressure sensor connecting hose

Jest to wszystko dobrze poskladane i szczelne ?? Lacznie z ukladem dolotowym.
  • Misiektt
    Classic
    • 2007
    • 35

Witam!
    Ja już chyba za ciężki mam łeb i nie wiem jak to zrobić.
    Robię tak,
    1. Żona jest w pamięci pod jedynką, więc zamykam samochód, otwieram samochód, wciskam
    jedynkę i otwieranie na kluczyku.
    2. Auto robi bing, zamykam drzwi i teoretycznie ma być wsio, efekt jest taki że po otwarciu ponownym auta jak przed zamknięciem przestawiłem fotel, fotel nie wraca na pozycję 1, jakiś help ??

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Kluczyk z jakims ID zapisuje sie w pozycji 1 fotela. W tej pozycji trzeba zapisac pozycje fotela SET+cyfra 1 razem, az piknie.

Potem jest kwestia, czy druga osoba uzywa tego samego kluczyka czy innego. Ten drugi powinien byc widoczny przez auto jako drugi kluczyk o ile nie jest jego klonem.

Wtedy fotel zapisuje sie w pozycji przykladowo 2.

Ja do jednego kluczyka wykombinowalem tak, ze jedno ustawienie zapisalem na 2, drugie na 3. Wtedy jak dluzej jezdzi jedna osoba, to zapisuje na 1 swoje i po otwarciu fotel stoi tam gdzie ma stac, jak wsiada druga osoba naciska swoj klawisz i jak znow ma jezdzic dluzej to zapisuje na 1.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Misiektt
        Classic
        • 2007
        • 35

Witam,
        Problem w tym że zapamiętane ustawienia mam pod 1. Próbuje to przypisać do kluczyka.
        Wduszam 1 i otwieranie samochodu - jest dong, ale fotel po otwarciu auta nie przestawia się.

Komentarz

• Qgar
          Ambiente
          • 2013
          • 246
          • Octavia III combi (5E5)
          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

A masz włączoną w Infotainment opcję automatycznego zapisywania?
          Zdaje się, że musi być ona włączona, a potem dopiero włączasz pamięć konkretnego kluczyka.
          Wg instrukcji:
          1) Odryglować samochód za pomocą kluczyka z pilotem zdalnego sterowania.
          2) Nacisnąć i przytrzymać wciśnięty dowolny przycisk pamięci. Po ustawieniu fotela w pozycji zapisanej pod danym przyciskiem wcisnąć równocześnie w ciągu 10 sekund przycisk [otwieranie] na kluczyku z pilotem zdalnego sterowania.

Pomyślna aktywacja funkcji automatycznego zapisywania dla właściwego kluczyka
          jest potwierdzana przez sygnał akustyczny.

Pozycja fotela i lusterek wewnętrznych, która jest już zapamiętana w przycisku
          pamięci, nie zostanie zapamiętana.
          Skoda O3 5E 2014 1.4TSI DSG Combi od 2014.04
          Audi A3 8L 2001 1.9TDI MG5 5D od 2007.04 do 2014.07

Komentarz

• Misiektt
            Classic
            • 2007
            • 35

TO ja opiszę jak to robię.

Ustawiłem sobie wszystko jak trzeba wdusiłem SET i 1 gong był i faktycznie zapamiętało ustawienia na pozycji 1.

Kolejny krok zamknąłem auto, otworzyłem auto, wcisnąłem i przytrzymałem 1 i przycisk otwierania drzwi, kolejny gong. Zamknąłem auto i zaryglowałem. Niestety po zmianie ustawień fotela jak odryglowuje z tego kluczyka nic nie ustawia się do pozycji 1

Komentarz

• brodacz
              Drive
              • 2014
              • 52

Zamieszczone przez Misiektt
              2. Auto robi bing, zamykam drzwi i teoretycznie ma być wsio, efekt jest taki że po otwarciu ponownym auta jak przed zamknięciem przestawiłem fotel, fotel nie wraca na pozycję 1, jakiś help ??
              Jeszcze sprawdzę, ale wydaje mi się, że
              w opisanej sytuacji fotel nie zmieni pozycji do zapamiętanej pod 1. System zakłada, że wysiadając ostatnia pozycja, mimo, że zmieniona i nie zapamiętana, jest dla Ciebie najbardziej odpowiednia i gdy otwierasz ponownie auto, to fotel pozostaje w tej pozycji.

Ale gdyby zamiast Ciebie przyszła żona z drugim kluczykiem, to po otwarciu drzwi, system ustawiłby fotel pod jej konfigurację zapamiętaną jej kluczykiem np. pod nr 2.

Później, gdy żona zamknie auto, niezależnie czy zmieniała ręcznie pozycję fotela, czy nie, gdy Ty otworzysz auto swoim kluczykiem, to oczywiście system ustawi Ci fotel zgodnie z zapamiętanym ustawieniem pod 1.
              O3 1,8 TSI

Komentarz

• Misiektt
                Classic
                • 2007
                • 35

Ok skoduje drugi kluczyk pod 2 i zobaczymy czy po otwarciu fotel się ustawi na 2.

Komentarz

• Qgar
                  Ambiente
                  • 2013
                  • 246
                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Dokładnie tak jak napisał brodacz, kluczyk "zapamiętuje" pozycję fotela i lusterek z chwili zamknięcia auta. Tak więc warte to jest wykorzytania, gdy używamy 2ch kluczyków dla 2ch osób, inaczej w przypadku używania jednego kluczyka przez dwie osoby, czeka nas przestawianie fotela lub ustawiamy pamięć kluczyka np. na pamięci nr 1, a indywidualne ostawienia dwóch osób na pamięci fotela 2 i 3.

Komentarz

• WIELKIBONGO
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 1594
                    • Superb II (3T4)

A czy kodowanie kluczyka i ustawionej pozycji fotela jest takie samo jak w Superbie??
                    NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                    PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                    BYŁA TEŻ CEGA
                    A TERAZ JEST SUPERB CBBB
                    MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• Misiektt
                      Classic
                      • 2007
                      • 35

To jest bez sensu i moim zdaniem nie działa. Zapamiętałem swoje ustawienia na 1, żony na 2 potem przejechałem całą procedurę przypisania do kluczyka 2, był gong powinno więc być ok.
                      Ustawiłem sobie fotel na mnie czyli 1 zamknąłem samochód następnie z kluczyka go otworzyłem i fotel ani drgnął.
                      Nie rozumiem tego systemu wg. mojego myślenia powinien się ustawić automatycznie na 2.

Z tego co widzę nie ma czegoś takiego jak w Superbie, że naciśnięcie kluczyka zapamiętanego i otwarcie drzwi ustawia fotel na ustawienia z pamięci fotela.

Czy ktoś to robił i mu to normalnie działa, jak tak proszę o pomoc

Komentarz

• WIELKIBONGO
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 1594
                        • Superb II (3T4)

Misiektt, w Superbie jest podobna procedura dopisywania kluczyka do ustawień ale trzeba nacisną przycisk otwierania w czasie procedury,moze spróbuj tak???
                        NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                        PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                        BYŁA TEŻ CEGA
                        A TERAZ JEST SUPERB CBBB
                        MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• Misiektt
                          Classic
                          • 2007
                          • 35

Próbowałem - tu to nie działa. U mnie w superbie bez problemu.

Komentarz

• Qgar
                            Ambiente
                            • 2013
                            • 246
                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Z tego co widzę nie ma czegoś takiego jak w Superbie, że naciśnięcie kluczyka zapamiętanego i otwarcie drzwi ustawia fotel na ustawienia z pamięci fotela.
                            Taka pierwsza uwaga - naciśnięcie kluczyka zapamiętanego ustawia fotel w pozycji takiej, w jakiej był podczas ostatniego zamykania auta tym kluczykiem.

Wysłany: Wczoraj 20:00
                            To jest bez sensu i moim zdaniem nie działa. Zapamiętałem swoje ustawienia na 1, żony na 2 potem przejechałem całą procedurę przypisania do kluczyka 2, był gong powinno więc być ok.
                            Ustawiłem sobie fotel na mnie czyli 1 zamknąłem samochód następnie z kluczyka go otworzyłem i fotel ani drgnął.
                            Nie rozumiem tego systemu wg. mojego myślenia powinien się ustawić automatycznie na 2.
                            Trochę niejasne jest to, co tu napisałeś - nie wiadomo czy użyłeś jednego kluczyka czy dwóch.
                            Ja z tego co napisałeś, zrozumiałem, że:
                            - ustawiłeś fotel 1 dla swojej pozycji
                            - ustawiłeś fotel 2 dla pozycji żony
                            - przypisałeś kluczyk 2 do pozycji 2
                            - ustawiłeś fotel na pozycję 1
                            i teraz niejasność:
                            - zamknąłeś samochód kluczykiem 2?
                            - otworzyłeś samochód kluczykiem 2?
                            Tak ja to zrozumiałem, a w takim przypadku nie miał się co przesunąć fotel, bo otwierałeś tym samym kluczykiem, co zamykałeś.
                            Wg mnie procedura powinna wyglądać tak:
                            0) w opcjach infotainment włącz pamięć kluczyka
                            1) ustaw fotel w pozycji dogodnej dla siebie i zapisz pod przyciskiem 1
                            2) przypisz kluczyk 1 do przycisku 1
                            3) ustaw fotel w pozycji dogodnej dla drugiej osoby i zapisz pod przyciskiem 2
                            4) przypisz kluczyk 2 do przycisku 2
                            W tej chwili fotel ustawiony jest w pozycji 2
                            5) zarygluj samochód pilotem nr 2
                            6) odrygluj samochód pilotem nr 1
                            W tym momencie fotel i lusterka powinny się ustawić do pozycji 1.

Jak teraz zmienisz ustawienie fotela do pozycji X i zamkniesz auto pilotem 1, to zapisana w pilocie zostanie pozycja X. Pozycja 1 już nie będzie pamiętana.
                            Po otworzeniu auta pilotem 1 fotel się nie przesunie i będzie trzymał pozycję X.
                            Jeśli jednak otworzysz auto pilotem 2, fotel ustawi się do pozycji 2.

Tak informacyjnie, to samo odryglowanie auta pilotem powinno ustawić lusterka i fotel, bez potrzeby otwierania drzwi.

Postaram się też przetestować to, co napisałem, ale pewnie najwcześniej w sobotę znajdę trochę czasu.

Ja z żoną nie korzystamy z pamięci kluczyka, gdyż używamy tylko jednego pilota, drugi leży w domu jako awaryjny. Wystarcza nam to, że po otworzeniu auta i drzwi, krótkie naciśnięcie przycisku pamięci ustawia pozycję fotela i lusterek do wybranej.
                            W przpadku gdy już się zamknie drzwi, to trzeba przytrzymać przycisk pamięci dłużej by się ustawił do wybranej pozycji - u nas różnica jest tak nieduża w ustawieniach, że to dłuższe przytrzymanie przycisku trwa tyle, co samo ustawianie się fotela.

Napisz czy dobrze zrozumiałem to co zrobiłeś i dlatego nie działało tak, jak się spodziewałeś czy też robiłeś tak, jak napisałem, ale niestety w praktyce nie działa to tak, jak w teorii.

Komentarz

Pracuję...